Jadłospis

Tekst:

 

PONIEDZIAŁEK

18-09-2023

ŚNIADANIE

Kawa Inka/żyto, jęczmień/ z mlekiem 2%, weka pszenna z masłem jajecznica na maśle ze szczypiorkiem, kalarepa.

 

OBIAD

Zupa ogórkowa z ziemniakami/ ogórki kiszone, ziemniaki , śmietana 12%, marchew, pietruszka, seler, natka, sól, liść laur., ziele ang./

Spaghetti z sosem mięsnym /mięso wp.od szynki, makaron lubella, olej kujawski, cebula, sól, pieprz,  konc. pomidor. Pudliszki, pomidory w puszce, mąka pszenna, oregano, tymianek, bazylia/, kompot  wieloowocowy, owoc.

 

 

PODWIECZOREK

Chleb graham (pszenica, żyto) z masłem i serem żółtym gouda, szczypiorek, pomidor. herbata z cytryną.

 

 

WTOREK

19-09-2023

ŚNIADANIE

 

Kakao nat.z mlekiem 2%, chleb pszenno-żytni z masłem, szynka wp, ogórek świeży.

OBIAD

Zupa z czerwonej soczewicy z groszkiem ptysiowymi / udziec z indyka, soczewica, marchew, pietruszka, seler, natka, sól/.

Kopytka z masłem / mąka pszenna, jaja ,ziemniaki, cukier, masło/, surówka z marchewki z jabłkiem, kompot wieloowocowy.

 

 

PODWIECZOREK

Chleb pszenno-żytni z masłem szynka wp., papryka czerwona, herbata z cytryną.

ŚRODA

                                  20-09-2023

ŚNIADANIE

Kawa Inka/żyto, jęczmień/ z mlekiem 2%, weka pszenna z masłem, serek śmietankowy, warzywa: rzodkiewka, szczypiorek.

OBIAD

Zupa brokułowa z makaronem zacierka / jaja, mąka// brokuły, śmietana 12%, marchew, pietruszka, seler, natka, koperek, sól/.

Filet z kurczaka  panierowany/filet z kurczaka, sól, mleko 2%, jaja,mąka pszenna, bułka tarta pszenna,olej/, ziemniaki z koperkiem

Sałata  ze śmietaną /sałata ziel., śmietana 12%, cytryna/ , kompot wieloowocowy.

PODWIECZOREK

Jogurt naturalny z kleksem z musu malinowego ( malina świeża), chrupki kukurydziane o smaku czekoladowym.

 

CZWARTEK

                                    21-09-2023 

ŚNIADANIE

Kakao nat. z mlekiem 2%, weka pszenna  z pastą z tuńczyka- wyrób własny/ tuńczyk w sosie własnym, ser , kukurydza,majonez wyr. własnego(jajo,olej kujawski)/, marchew do gryzienia.

OBIAD

Zupa ziemniaczana /wywar warzywny w tym seler, natka, sól, ziemniaki, śmietana 12%/

Gulasz wieprzowy / szynka wp., olej cebula, sól, pieprz/. Kasza pęczak /jęczmień/, ogórki kiszone, kompot wieloowocowy.

PODWIECZOREK

Weka pszenna  z nutellą- wyrób własny/ daktyle, gorzka czekolada, masło, śliwki kalifornijskie, kakao nat./, bawarka / herbata, mleko 2%/ owoc.

PIĄTEK

                                     22-09-2023

ŚNIADANIE

Kawa Inka/żyto, jęczmień/ z mlekiem 2%, chleb pszenno-żytni z masłem, szynka wp, pomidor 

OBIAD

Zupa grysikowa (pszenica) /udziec z indyka, mieszanka warzywna: marchew, pietruszka, seler, brokuł, kalafior, natka, sól, koper/.

Ryż  zapiekany z jabłkami i jogurtem naturalnym/ ryż, jabłka rozpiekowe , cukier, cynamon, jogurt nat. grecki/ ,kompot wieloowocowy, owoce.

PODWIECZOREK

Chleb pszenno-żytni z masłem szynka wp., sałata zielona, herbata z cytryną.

 

 

NATURALNA WODA ŹRÓDLANA NA ŻYCZENIA

Do przygotowywania posiłków w naszej kuchni używana jest wyłącznie sól sodowo-potasowa Sante oraz przyprawy: pieprz czarny, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, tymianek, papryka słodka, kminek, lubczyk.

Szczegółowy wykaz składników i alergenów dostępny u intendenta przedszkola.

 

 

«