Jadłospis
PONIEDZIAŁEK |
18-09-2023 |
ŚNIADANIE |
Kawa Inka/żyto, jęczmień/ z mlekiem 2%, weka pszenna z masłem jajecznica na maśle ze szczypiorkiem, kalarepa.
|
OBIAD |
Zupa ogórkowa z ziemniakami/ ogórki kiszone, ziemniaki , śmietana 12%, marchew, pietruszka, seler, natka, sól, liść laur., ziele ang./ Spaghetti z sosem mięsnym /mięso wp.od szynki, makaron lubella, olej kujawski, cebula, sól, pieprz, konc. pomidor. Pudliszki, pomidory w puszce, mąka pszenna, oregano, tymianek, bazylia/, kompot wieloowocowy, owoc.
|
PODWIECZOREK |
Chleb graham (pszenica, żyto) z masłem i serem żółtym gouda, szczypiorek, pomidor. herbata z cytryną.
|
WTOREK |
19-09-2023 |
ŚNIADANIE
|
Kakao nat.z mlekiem 2%, chleb pszenno-żytni z masłem, szynka wp, ogórek świeży. |
OBIAD |
Zupa z czerwonej soczewicy z groszkiem ptysiowymi / udziec z indyka, soczewica, marchew, pietruszka, seler, natka, sól/. Kopytka z masłem / mąka pszenna, jaja ,ziemniaki, cukier, masło/, surówka z marchewki z jabłkiem, kompot wieloowocowy.
|
PODWIECZOREK |
Chleb pszenno-żytni z masłem szynka wp., papryka czerwona, herbata z cytryną. |
ŚRODA |
20-09-2023 |
ŚNIADANIE |
Kawa Inka/żyto, jęczmień/ z mlekiem 2%, weka pszenna z masłem, serek śmietankowy, warzywa: rzodkiewka, szczypiorek. |
OBIAD |
Zupa brokułowa z makaronem zacierka / jaja, mąka// brokuły, śmietana 12%, marchew, pietruszka, seler, natka, koperek, sól/. Filet z kurczaka panierowany/filet z kurczaka, sól, mleko 2%, jaja,mąka pszenna, bułka tarta pszenna,olej/, ziemniaki z koperkiem Sałata ze śmietaną /sałata ziel., śmietana 12%, cytryna/ , kompot wieloowocowy. |
PODWIECZOREK |
Jogurt naturalny z kleksem z musu malinowego ( malina świeża), chrupki kukurydziane o smaku czekoladowym.
|
CZWARTEK |
21-09-2023 |
ŚNIADANIE |
Kakao nat. z mlekiem 2%, weka pszenna z pastą z tuńczyka- wyrób własny/ tuńczyk w sosie własnym, ser , kukurydza,majonez wyr. własnego(jajo,olej kujawski)/, marchew do gryzienia. |
OBIAD |
Zupa ziemniaczana /wywar warzywny w tym seler, natka, sól, ziemniaki, śmietana 12%/ Gulasz wieprzowy / szynka wp., olej cebula, sól, pieprz/. Kasza pęczak /jęczmień/, ogórki kiszone, kompot wieloowocowy. |
PODWIECZOREK |
Weka pszenna z nutellą- wyrób własny/ daktyle, gorzka czekolada, masło, śliwki kalifornijskie, kakao nat./, bawarka / herbata, mleko 2%/ owoc. |
PIĄTEK |
22-09-2023 |
ŚNIADANIE |
Kawa Inka/żyto, jęczmień/ z mlekiem 2%, chleb pszenno-żytni z masłem, szynka wp, pomidor |
OBIAD |
Zupa grysikowa (pszenica) /udziec z indyka, mieszanka warzywna: marchew, pietruszka, seler, brokuł, kalafior, natka, sól, koper/. Ryż zapiekany z jabłkami i jogurtem naturalnym/ ryż, jabłka rozpiekowe , cukier, cynamon, jogurt nat. grecki/ ,kompot wieloowocowy, owoce. |
PODWIECZOREK |
Chleb pszenno-żytni z masłem szynka wp., sałata zielona, herbata z cytryną. |
NATURALNA WODA ŹRÓDLANA NA ŻYCZENIA
Do przygotowywania posiłków w naszej kuchni używana jest wyłącznie sól sodowo-potasowa Sante oraz przyprawy: pieprz czarny, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, tymianek, papryka słodka, kminek, lubczyk.
Szczegółowy wykaz składników i alergenów dostępny u intendenta przedszkola.