Jadłospis

Tekst:

 

 

PONIEDZIAŁEK  22-04-2024

ŚNIADANIE

Płatki wielozbożowe czekoladowe  Sante  (pszenica, może zawierać mleko, orzechy) z mlekiem  2%, weka  pszenna z masłem dżem owocowy b/c, herbata owocowa, bakalie.

OBIAD

Zupa jarzynowa z ziemniakami/mieszanka warzywna: marchew, pietruszka, seler, fasolka szparagowa, brukselka, groszek zielony, kalafior, natka, sól/.

Spaghetti z sosem mięsnym /mięso wp.od szynki, makaron lubella, olej kujawski, cebula, sól, pieprz,  konc. pomidor. Pudliszki, pomidory w puszce, mąka pszenna, oregano, tymianek/, kompot  wieloowocowy, owoc.

PODWIECZOREK

 

Chleb graham z masłem, ser żółty, pomidor, szczypiorek, herbata z cytryną.

 

WTOREK 23-04-2024

ŚNIADANIE

 

Kakao nat. z mlekiem 2%, chleb pszenno-żytni z masłem, szynka wp. ogórek świeży.

 

OBIAD

Zupa pieczarkowa z kaszą kuskus / udziec z indyka, pieczarki, kasza kuskus,  śmietana 12%,  marchew, pietruszka, seler, natka, sól/.

Jajko sadzone, ziemniaki, marchew duszona( masło, mąka, marchew). Kompot wieloowocowy, owoc.

PODWIECZOREK

Chleb pszenno-żytni z masłem, wędlina, papryka świeża, herbata z cytryną.

ŚRODA 24-04-2024

ŚNIADANIE

Kawa Inka /żyto, jęczmień/ z mlekiem 2%, weka pszenna z masłem, serek homogenizowany o smaku waniliowym, owoc.

OBIAD

Zupa krem z cukinii z groszkiem ptysiowym/ cukinia, ziemniaki, groszek ptysiowy, śmietana 12%, marchew, pietruszka, seler, natka, sól, liść laur., ziele ang./

Pulpety drobiowe w sosie własnym /filet z indyka, olej, cebula, sól, pieprz/z ryżem parabolicznym. Sałatka wiosenna ze śmietaną/ sałata lodowa, ogórek ziel., pomidor, cebula, śmietana 12%/, kompot wieloowocowy

PODWIECZOREK

Weka pszenna ( pszenica) z masłem konfitura z moreli suszonych, brzoskwiń i pomarańczy – wyrób własny, herbata z cytryną.

CZWARTEK 25-04-2024

ŚNIADANIE

Kakao nat. z mlekiem 2%, weka pszenna z pastą z tuńczyka- wyrób własny/ tuńczyk w sosie własnym, ser , kukurydza,majonez wyr. własnego(jajo,olej kujawski)/, kalarepa do gryzienia.

OBIAD

Zupa koperkowa z ryżem białym /koperek, ryż biały, śmietana 12%,  marchew, pietruszka, seler, natka, sól/

Kotlet schabowy panierowany/ schab wp. b/k, sól, olej kujawski, panierka: mąka pszenna, jaja, mleko 2%, bułka tarta/, ziemniaki z koperkiem, mizeria ze śmietaną /ogórek świeży, śmietana 12%/ kompot wieloowocowy.

PODWIECZOREK

Napój mleczny owocowy- wyrób własny/ maślanka, owoce świeże, cukier/ chrupki kukurydziane o smaku bananowym, owoc.

PIĄTEK 26-04-2024

ŚNIADANIE

Kawa Inka/żyto, jęczmień/, z mlekiem 2%,  chleb pszenno- żytni (pszenica  żyto) z masłem, wędlina  drobiowa., ogórek kiszony.

OBIAD

Barszcz czerwony z ziemniakami/ udziec z indyka,buraki czerwone, ziemniaki, śmietana 12%, marchew, pietruszka, seler, kapusta włoska, czosnek,  natka,sól/.

Racuchy z jabłkami i jogurtem naturalnym/ mąka pszenna, jaja, kefir, proszek do pieczenia, olej kujawski/, kompot wieloowocowy, owoc.

PODWIECZOREK

Chleb pszenno-żytni z masłem, szynka wp., rzodkiewka, herbata z cytryną.

 

 

NATURALNA WODA ŹRÓDLANA NA ŻYCZENIA

Do przygotowywania posiłków w naszej kuchni używana jest wyłącznie sól sodowo-potasowa Sante oraz przyprawy: pieprz czarny, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, tymianek, papryka słodka, kminek, lubczyk.

Szczegółowy wykaz składników i alergenów dostępny u intendenta przedszkola.

 

 

«