Jadłospis

Tekst:

 

 

PONIEDZIAŁEK   10-06-2024

ŚNIADANIE

Kawa Inka (jęczmień, żyto) z mlekiem 2% ,  chleb pszenno-żytni z masłem, szynka wp., pomidor.

OBIAD

Zupa z czerwonej soczewicy z groszkiem ptysiowymi / udziec z indyka, soczewica, ,marchew, pietruszka, seler, natka, sól/.

Jajko sadzone, ziemniaki młode z koperkiem, marchew duszona (marchew, masło, mąka, sól). Kompot wieloowocowy, owoc.

PODWIECZOREK

Chleb pszenno-żytni z masłem, wędlina drobiowa, rzodkiewka, herbata z cytryną.

WTOREK   11-06-2024

ŚNIADANIE

 

Kawa Inka /żyto, jęczmień z mlekiem 2%,  chleb pszenno-żytni z masłem, szynka wp, mix papryki świeżej.Kawa Inka /żyto, jęczmień z mlekiem 2%,  chleb pszenno-żytni z masłem, szynka wp, mix papryki świeżej.

OBIAD

Żurek z ziemniakami/ (pszenica, żyto), kiełbasa biała, ziemniaki, śmietana 12%, marchew, pietruszka, seler, czosnek, liść laur.,ziele ang., majeranek, natka, sól/

Spaghetti z sosem mięsnym /mięso wp.od szynki, makaron lubella, olej kujawski, cebula, sól, pieprz,  konc. pomidor. Pudliszki, pomidory w puszce, mąka pszenna, oregano, tymianek, bazylia/, kompot  wieloowocowy, owoc.

PODWIECZOREK

Deser z Mango z jogurtem naturalnym, owoc, chrupki kukurydziane o smaku bananowym.

ŚRODA  12-06-2024

ŚNIADANIE

Kakao nat. z mlekiem 2%, chleb pszenno-żytni z masłem , szynka wp., ogórek zielony.

OBIAD

Krupnik z ziemniakami/ kasza jęczmienna, ziemniaki, udziec z indyka marchew, pietruszka, seler, kapusta włoska, por, cebula, natka, sól/.

 Ryż  paraboliczny z koktajlem owocowym /kefir, cukier,  jogurt nat. grecki,  truskawki/, kompot wieloowocowy, owoc.

PODWIECZOREK

Chleb pszenno żytni z masłem, szynka wp, papryka czerwona, herbata z cytryną.

CZWARTEK  13-06-2024

ŚNIADANIE

Kawa Inka (jęczmień, żyto) z mlekiem 2% , weka pszenna z masłem,

ser biały z warzywami / papryka św., rzodkiewka, pomidory koktajlowe /

OBIAD

Zupa pomidorowa z zacierką / koncentrat pomidorowy Pudliszki, masło, makaron zacierka ( pszenica, jaja), śmietana 12%, marchew, pietruszka, seler, cebula, natka, sól/.

Kotlet schabowy z pieca/ schab wp. b/k, sól, olej kujawski, panierka: mąka pszenna, jaja, mleko 2%, bułka tarta/, ziemniaki z koperkiem. Mizeria /ogórek zielony, sok z cytryny, śmietana 12%, koperek/ kompot wieloowocowy.

PODWIECZOREK

Weka pszenna ( pszenica) z masłem konfitura z moreli suszonych, brzoskwiń i pomarańczy – wyrób własny, herbata z cytryną.

PIĄTEK 14-06-2024

ŚNIADANIE

Kakao nat.z mlekiem 2%, chleb pszenno-żytni z masłem, ogórek kiszony.

OBIAD

Zupa koperkowa z ryżem białym /koperek, ryż biały, śmietana 12%,  marchew, pietruszka, seler, natka, sól/

Ryba Miruna  panierowana pieczona/przyprawa do ryb, sok z cytryny, panierka: mąka pszenna jaja, mleko 2% , bułka tarta pszenna; olej kujawski/, ziemniaki z koperkiem, sałatka wiosenna z sosem vinegre / sałata lodowa, ogórek ziel., pomidor, cebula, oliwa z oliwek, musztarda, sok z cytryny/, kompot wieloowocowy.

PODWIECZOREK

Chałka drożdżowa ( mąka pszenna, jaja) z masłem, owoce, herbata z cytryną.

NATURALNA WODA ŹRÓDLANA NA ŻYCZENIA

Do przygotowywania posiłków w naszej kuchni używana jest wyłącznie sól sodowo-potasowa Sante oraz przyprawy: pieprz czarny, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, tymianek, papryka słodka, kminek, lubczyk.

Szczegółowy wykaz składników i alergenów dostępny u intendenta przedszkola.

Jadłospis może ulec drobnej zmianie.

 

 

«