Jadłospis

Tekst:

 

PONIEDZIAŁEK  02-12-2024

ŚNIADANIE

Kawa Inka (żyto, jęczmień) z mlekiem 2%, weka pszenna ( pszenica) z masłem ,ser biały z warzywami ( papryka świeża, rzodkiewka, szczypiorek).

OBIAD

Zupa kalafiorowa z makaronem kolanka /kalafior, makaron,  śmietana 12%,  marchew, pietruszka, seler, natka, sól/.

Pieczeń z indyka w sosie/filet z indyka, olej, cebula, mąka pszenna, śmietana 12%, papryka mielona słodka/ z kaszą jęczmienną, sałatka colesław/ kapusta biała, marchew, sól, pieprz, śmietana 12%/ kompot wieloowocowy.

PODWIECZOREK

Chałka drożdżowa( mąka pszenna, jaja)   z masłem, owoc, herbata z cytryną .

WTOREK   03-12-2024

ŚNIADANIE

 

Kakao nat.z mlekiem 2%, chleb pszenno-żytni z masłem, szynka wp., pomidor. 

OBIAD

Zupa cebulowa z grzankami /cebula, masło, tymianek, mąka pszenna, sól, pieprz, starty ser żółty,  oregano, tymianek, weka pszenna/.

Jajko gotowane w sosie koperkowym / mąka pszenna, śmietana 12%, koperek/, ziemniaki, marchew duszona na ciepło / marchew, mąka, masło/, kompot wieloowocowy.

PODWIECZOREK

Chleb pszenno-żytni z masłem szynka wp., ogórek świeży, herbata z cytryną.

ŚRODA  04-12-2024

ŚNIADANIE

Kawa Inka (żyto, jęczmień) z mlekiem 2%, weka pszenna ( pszenica) z masłem , dżem owocowy b/c, kalarepa.

OBIAD

Zupa ziemniaczana /wywar warzywny w tym: marchew, seler, natka, sól, ziemniaki, śmietana 12%/.

Spaghetti z sosem mięsnym /mięso wp.od szynki, makaron lubella, olej kujawski, cebula, sól, pieprz,  konc. pomidor. Pudliszki, pomidory w puszce, mąka pszenna, oregano, tymianek/, kompot  wieloowocowy, owoc.

PODWIECZOREK

Mus Kubuś owocowy, chrupki kukurydziane w polewie malinowej , mandarynki.

CZWARTEK  05-12-2024

ŚNIADANIE

Kawa Inka (żyto, jęczmień) z mlekiem 2%, weka pszenna z pastą z tuńczyka- wyrób własny/ tuńczyk w sosie własnym, ser , kukurydza, majonez wyr. własnego(jajo, olej kujawski)/, marchew do chrupania.

OBIAD

Zupa fasolowa z ziemniakami  / fasola nerkówka , ziemniaki ,śmietana 12%, marchew, pietruszka, , seler natka,sól, ziele ang., liść laur., majeranek, pieprz /

Risotto z mięsem i warzywami /szynka wp. b/k, ryż, cebula, marchew, pietruszka, seler, pieczarki, papryka świeża, cukinia, konc. Pom., natka, olej, sól, pieprz/. Kompot wieloowocowy, owoc.

PODWIECZOREK

Jogurt naturalny z kleksem z musu truskawkowego ( truskawka mrożona), wafle  kukurydziane, owoc.

PIĄTEK 06-12-2024

ŚNIADANIE

Kawa Inka (żyto, jęczmień) z mlekiem 2%, chleb pszenno - żytni z masłem,  szynka wp., rzodkiewka.

OBIAD

Zupa grysikowa (pszenica) / kasza manna, udziec z indyka, mieszanka warzywna: marchew, pietruszka, seler, brokuł, kalafior, natka, sól, koperek/.

Naleśniki z  serem  i jogurtem nat. /mąka pszenna, mleko 2%, jaja, jogurt nat. grecki, ser biały, olej kujawski/, kompot wieloowocowy, owoce.

PODWIECZOREK

Chleb pszenno-żytni z masłem kiełbasa żywiecka, ogórek kiszony, herbata z cytryną.

NATURALNA WODA ŹRÓDLANA NA ŻYCZENIA

Do przygotowywania posiłków w naszej kuchni używana jest wyłącznie sól sodowo-potasowa Sante oraz przyprawy: pieprz czarny, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, tymianek, papryka słodka, kminek, lubczyk.

Szczegółowy wykaz składników i alergenów dostępny u intendenta przedszkola.

Jadłospis może ulec drobnej zmianie.

 

 

«