Jadłospis
PONIEDZIAŁEK 02-12-2024 |
|
ŚNIADANIE |
Kawa Inka (żyto, jęczmień) z mlekiem 2%, weka pszenna ( pszenica) z masłem ,ser biały z warzywami ( papryka świeża, rzodkiewka, szczypiorek). |
OBIAD |
Zupa kalafiorowa z makaronem kolanka /kalafior, makaron, śmietana 12%, marchew, pietruszka, seler, natka, sól/. Pieczeń z indyka w sosie/filet z indyka, olej, cebula, mąka pszenna, śmietana 12%, papryka mielona słodka/ z kaszą jęczmienną, sałatka colesław/ kapusta biała, marchew, sól, pieprz, śmietana 12%/ kompot wieloowocowy. |
PODWIECZOREK |
Chałka drożdżowa( mąka pszenna, jaja) z masłem, owoc, herbata z cytryną . |
WTOREK 03-12-2024 |
|
ŚNIADANIE
|
Kakao nat.z mlekiem 2%, chleb pszenno-żytni z masłem, szynka wp., pomidor. |
OBIAD |
Zupa cebulowa z grzankami /cebula, masło, tymianek, mąka pszenna, sól, pieprz, starty ser żółty, oregano, tymianek, weka pszenna/. Jajko gotowane w sosie koperkowym / mąka pszenna, śmietana 12%, koperek/, ziemniaki, marchew duszona na ciepło / marchew, mąka, masło/, kompot wieloowocowy. |
PODWIECZOREK |
Chleb pszenno-żytni z masłem szynka wp., ogórek świeży, herbata z cytryną. |
ŚRODA 04-12-2024 |
|
ŚNIADANIE |
Kawa Inka (żyto, jęczmień) z mlekiem 2%, weka pszenna ( pszenica) z masłem , dżem owocowy b/c, kalarepa. |
OBIAD |
Zupa ziemniaczana /wywar warzywny w tym: marchew, seler, natka, sól, ziemniaki, śmietana 12%/. Spaghetti z sosem mięsnym /mięso wp.od szynki, makaron lubella, olej kujawski, cebula, sól, pieprz, konc. pomidor. Pudliszki, pomidory w puszce, mąka pszenna, oregano, tymianek/, kompot wieloowocowy, owoc. |
PODWIECZOREK |
Mus Kubuś owocowy, chrupki kukurydziane w polewie malinowej , mandarynki. |
CZWARTEK 05-12-2024 |
|
ŚNIADANIE |
Kawa Inka (żyto, jęczmień) z mlekiem 2%, weka pszenna z pastą z tuńczyka- wyrób własny/ tuńczyk w sosie własnym, ser , kukurydza, majonez wyr. własnego(jajo, olej kujawski)/, marchew do chrupania. |
OBIAD |
Zupa fasolowa z ziemniakami / fasola nerkówka , ziemniaki ,śmietana 12%, marchew, pietruszka, , seler natka,sól, ziele ang., liść laur., majeranek, pieprz / Risotto z mięsem i warzywami /szynka wp. b/k, ryż, cebula, marchew, pietruszka, seler, pieczarki, papryka świeża, cukinia, konc. Pom., natka, olej, sól, pieprz/. Kompot wieloowocowy, owoc. |
PODWIECZOREK |
Jogurt naturalny z kleksem z musu truskawkowego ( truskawka mrożona), wafle kukurydziane, owoc. |
PIĄTEK 06-12-2024 |
|
ŚNIADANIE |
Kawa Inka (żyto, jęczmień) z mlekiem 2%, chleb pszenno - żytni z masłem, szynka wp., rzodkiewka. |
OBIAD |
Zupa grysikowa (pszenica) / kasza manna, udziec z indyka, mieszanka warzywna: marchew, pietruszka, seler, brokuł, kalafior, natka, sól, koperek/. Naleśniki z serem i jogurtem nat. /mąka pszenna, mleko 2%, jaja, jogurt nat. grecki, ser biały, olej kujawski/, kompot wieloowocowy, owoce. |
PODWIECZOREK |
Chleb pszenno-żytni z masłem kiełbasa żywiecka, ogórek kiszony, herbata z cytryną. |
NATURALNA WODA ŹRÓDLANA NA ŻYCZENIA
Do przygotowywania posiłków w naszej kuchni używana jest wyłącznie sól sodowo-potasowa Sante oraz przyprawy: pieprz czarny, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, tymianek, papryka słodka, kminek, lubczyk.
Szczegółowy wykaz składników i alergenów dostępny u intendenta przedszkola.
Jadłospis może ulec drobnej zmianie.