Jadłospis

Tekst:

 

PONIEDZIAŁEK

26-02-2024

ŚNIADANIE

 Kakao nat. z mlekiem 2%,  chleb graham z masłem, ser żółty gouda, pomidor, szczypiorek

                                                       

OBIAD

Zupa brokułowa z  groszkiem ptysiowym/ groszek ptysiowy, brokuły, , śmietana 12%, marchew, pietruszka, seler, natka, sól./

Kotlet schabowy z pieca/ schab wp. b/k, sól, olej kujawski, panierka: mąka pszenna, jaja, mleko 2%, bułka tarta/, ziemniaki z koperkiem, sałata ze śmietaną /sałata lodowa, sok z cytryny, śmietana 12%, sól/

 

 

PODWIECZOREK

Napój mleczny o smaku truskawkowym- wyrób własny/ maślanka, truskawki mrożone, cukier/ chrupki  o smaku bananowym, owoc

WTOREK

27-02-2024

ŚNIADANIE

 

Kawa Inka (żyto, jęczmień) z mlekiem 2%, chleb pszenno-żytni z masłem, szynka wp, papryka świeża.          

OBIAD

Zupa fasolowa z ziemniakami  z wkładką mięsną / udziec z indyka,  fasola nerkówka , ziemniaki ,śmietana 12%, marchew, pietruszka, , seler natka,sól, ziele ang., liść laur., majeranek, pieprz /

 

Naleśniki z  serem białym  i jogurtem nat. /mąka pszenna, mleko 2%, jaja, jogurt nat. grecki, ser biały, olej kujawski/, kompot wieloowocowy, owoce.

 

PODWIECZOREK

Chleb pszenno-żytni z masłem szynka wp., ogórek kiszony, herbata z cytryną.

 

ŚRODA

28-02-2024

ŚNIADANIE

Owsianka na mleku 2%, chleb słonecznikowy ( pszenica, żyto) z masłem i miodem, herbata owocowa. Kalarepa

 

OBIAD

Rosół z makaronem/  kurczak,udziec z indyka, marchew,pietruszka,  seler, kapusta włoska, por, cebula,  natka, sól, lubczyk, pieprz/

Kurczak w sosie własnym/ mięso z kurczaka i indyka, śmietana 12%, mąka pszenna/ ziemniaki z koperkiem, Surówka wielowarzywna z oliwą z oliwek/kapusta pekińska, ogórek kiszony, jabłko, pestki dyni, słonecznik łuskany, cebula, sok z cytryny/ kompot wieloowocowy.

 

PODWIECZOREK

Chałka drożdżowa (drożdże, mąka pszenna, jaja) z masłem, bawarka( mleko 2%, herbata lipton, cukier), owoc.

 

 

CZWARTEK

                                  29-02-2024 

ŚNIADANIE

Kakao nat. z mlekiem 2%,  weka pszenna z pastą z tuńczyka- wyrób własny/ tuńczyk w sosie własnym, ser , kukurydza,majonez wyr. własnego(jajo,olej kujawski)/, owoce suszone.

OBIAD

Zupa ogórkowa z ryżem/ ogórki kiszone, ryż, śmietana 12%, marchew, pietruszka, seler, natka, sól, liść laur., ziele ang./

Sznycelek wp pieczony/szynka wp.b/k, cebula, czosnek, sól, pieprz, jaja, bułka tarta  pszenna, olej kujawski/, ziemniaki z koperkiem, buraczki duszone /buraki, masło, sok z cytryny, śmietana 12%/, kompot wieloowocowy, owoc.

 

PODWIECZOREK

Weka pszenna  z masłem, serek homogenizowany o smaku waniliowym, herbata lipton, cytryna, owoc.

PIĄTEK

                                   01-03-2024

ŚNIADANIE

Kawa Inka (żyto, jęczmień) z mlekiem 2%, chleb pszenno-żytni z masłem,  kiełbasa żywiecka podsuszana, ogórek świeży.

OBIAD

Krupnik/ kasza jęczmienna, udziec z indyka marchew, pietruszka, seler, kapusta włoska, por, cebula,natka,sól/

Makaron Penne ze szpinakiem/makaron(pszenica,jaja), szpinak liście,śmietana12%, masło, czosnek/ ,kompot wieloowocowy, owoce.

PODWIECZOREK

Chleb pszenno-żytni z masłem szynka drobiowa, rzodkiewka, herbata z cytryną.

 

 
 
 

NATURALNA WODA ŹRÓDLANA NA ŻYCZENIA

Do przygotowywania posiłków w naszej kuchni używana jest wyłącznie sól sodowo-potasowa Sante oraz przyprawy: pieprz czarny, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, tymianek, papryka słodka, kminek, lubczyk.

Szczegółowy wykaz składników i alergenów dostępny u intendenta przedszkola.

 

 

«