Jadłospis

Tekst:

 

PONIEDZIAŁEK  21-04-2025

ŚNIADANIE

PONIEDZIAŁEK WIELKANOCNY.

OBIAD

PONIEDZIAŁEK WIELKANOCNY.

PODWIECZOREK

PONIEDZIAŁEK WIELKANOCNY.

WTOREK  22-04-2025

ŚNIADANIE

 

Kawa Inka (żyto, jęczmień) /gluten/ z mlekiem 2%, chleb pszenno-żytni( gluten) z masłem(mleko),, szynka wp, pomidor.

OBIAD

Zupa ogórkowa z ryżem białym /ogórki kiszone, ryż biały/ gluten/,, udziec z indyka, wywar warzywny - w tym marchew, seler, masło, śmietana 12%/ mleko/, natka, sól, liść laur., ziele ang/  

Makaron wstążki z serem białym/ makaron lubella(pszenica, jaja)/ gluten/, ser biały/ mleko/, masło// mleko/, kompot wieloowocowy, winogrona.

PODWIECZOREK

Chleb pszenno-żytni( gluten) z masłem( mleko), szynka wp, papryka świeża, herbata z cytryną.

ŚRODA  23-04-2025

ŚNIADANIE

Kakao nat. z  mlekiem 2%,( mleko) , weka pszenna/ pszenica/( gluten) z masłem(mleko),i pastą z serka białego( mleko) z rzodkiewką i ze szczypiorkiem.

OBIAD

Zupa brokułowa z makaronem łezka / jaja, mąka( gluten) / brokuły, śmietana 12%(mleko), marchew, pietruszka, seler, natka, koperek, sól/.

Sznycelek wp pieczony/szynka wp.b/k, cebula, czosnek, sól, pieprz, jaja, bułka tarta  pszenna( gluten), olej kujawski/, ziemniaki, mizeria/ogórek zielony, smietana12%( mleko), sok z cytryny, sól/, kompot wieloowocowy.

PODWIECZOREK

Weka pszenna/ pszenica/( gluten)  z masłem(mleko), serek homogenizowany o smaku waniliowym/ mleko/, herbata lipton z cytryną,  owoc.

CZWARTEK  24-04-2025

ŚNIADANIE

Kawa Inka (żyto, jęczmień( gluten) z mlekiem 2%,( mleko) chleb pszenno-żytni( gluten) z masłem( mleko),  szynka wp., ogórek kiszony.

OBIAD

Zupa grochu łuskanego  z grzanką/ weka pszenna ( pszenica/ gluten/) /kiełbasa,  groch łuskany / gluten/, śmietana 12%,/ mleko/ marchew, pietruszka, , seler  natka, sól, ziele ang., liść laur., majeranek, pieprz /

Kluski  śląskie z sosem pieczarkowym / mąka pszenna/ gluten/, jaja ,ziemniaki, pieczarki, śmietana 12%/ mleko/ cebula, masło/ mleko//, kompot wieloowocowy, owoc.

PODWIECZOREK

Chleb pszenno-żytni( gluten) z masłem( mleko), szynka wp, rzodkiewka, herbata z cytryną.

PIĄTEK  25-04-2025

ŚNIADANIE

Kakao nat. z mlekiem 2% ( mleko),   chleb pszenno-żytni( gluten) z masłem( mleko),  szynka wp., ogórek świeży.

OBIAD

Rosołek z lanym ciastem/ jaja, mąka pszenna/ gluten// udziec z indyka marchew, pietruszka, seler, kapusta włoska, por, cebula, natka, sól/

Ryba Miruna  panierowana pieczona/przyprawa do ryb, sok z cytryny, panierka: mąka pszenna / gluten/, jaja, mleko 2%/ mleko/ , bułka tarta pszenna/gluten/; olej kujawski/, ziemniaki z koperkiem, surówka z kapusty kiszonej / marchew, cebula, oliwa z oliwek, kminek/, kompot wieloowocowy.

PODWIECZOREK

Chleb pszenno-żytni( gluten) z masłem( mleko) szynka drobiowa, pomidor, herbata lipton z cytryną.

NATURALNA WODA ŹRÓDLANA NA ŻYCZENIA

Do przygotowywania posiłków w naszej kuchni używana jest wyłącznie sól sodowo-potasowa Sante oraz przyprawy: pieprz czarny, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, tymianek, papryka słodka, kminek, lubczyk.

Szczegółowy wykaz składników i alergenów dostępny u intendenta przedszkola.

Napoje zimne i ciepłe nie zawierają więcej niż 10g. cukru na 250ml.

Jadłospis może ulec drobnej zmianie.

 

 

«