Jadłospis

Tekst:

 

PONIEDZIAŁEK  09-09-2024

ŚNIADANIE

Kakao nat. z mlekiem 2%,  rogal pszenny z masłem i powidłem śliwkowym, owoce.

OBIAD

Zupa kalafiorowa z ziemniakami / kalafior, ziemniaki,  śmietana 12%, marchew, pietruszka, seler, natka, sól, /.

Spaghetti z sosem mięsnym /mięso wp.od szynki, makaron lubella, olej kujawski, cebula, sól, pieprz,  konc. pomidor. Pudliszki, pomidory w puszce, mąka pszenna, oregano, tymianek/, kompot  wieloowocowy, owoc.

PODWIECZOREK

Deser z mango ( jogurt naturalny), chrupki kukurydziane o smaku bananowym, owoc.

WTOREK   10-09-2024

ŚNIADANIE

 

Kawa Inka (żyto, jęczmień) z mlekiem 2%, Chleb pszenno-żytni z masłem szynka wp., rzodkiewka.

OBIAD

Zupa z czerwonej soczewicy z groszkiem ptysiowym / soczewica, kiełbasa,  marchew, pietruszka, seler, natka, sól/

Naleśniki z  serem  i jogurtem nat. /mąka pszenna, mleko 2%, jaja, jogurt nat. grecki, ser biały, olej kujawski,  kompot wieloowocowy, owoc

PODWIECZOREK

Chleb pszenno-żytni z masłem szynka drobiowa, ogórek świeży, herbata z cytryną.

ŚRODA  11-09-2024

ŚNIADANIE

Kakao nat. z mlekiem 2%,  weka pszenna z pastą jajeczną ze szczypiorkiem / jaja, cebula, masło, (majonez- wyrobu własnego olej kujawski, jajo, pieprz, sól)/.Kalarepa do chrupania.

OBIAD

Zupa jarzynowa z ziemniakami /ziemniaki, wywar warzywny w tym seler, masło, śmietana 12%, natka, sól, liść laur., ziele ang./

Gulasz wieprzowy z kaszą jęczmienną/ szynka wp., olej cebula, sól, pieprz/, Ogórek kiszony , kompot  wieloowocowy.

PODWIECZOREK

Galaretka owocowa z jogurtem naturalnym, owoce, chrupki kukurydziane w polewie malinowej.

CZWARTEK  12-09-2024 

ŚNIADANIE

Kawa Inka /żyto, jęczmień/ z mlekiem 2% chleb graham, pasta rybna/makrela w sosie pomidorowym, ser biały/, papryka czerwona.

OBIAD

Zupa koperkowa z zacierką /koperek, makaron zacierka, śmietana 12%,  marchew, pietruszka, seler, natka, sól/

Filet z kurczaka  panierowany/filet z kurczaka, sól, mleko 2%, jaja, mąka pszenna, bułka tarta pszenna, olej/, ziemniaki z koperkiem. Sałata lodowa  ze śmietaną /sałata lodowa., śmietana 12%, cytryna/ , kompot wieloowocowy.

PODWIECZOREK

Mus owocowy z przetartych owoców, wafle ryżowe , owoc.

PIĄTEK 13-09-2024

ŚNIADANIE

Kakao nat. z mlekiem 2%,  chleb pszenno-żytni z masłem, szynka wp., pomidor i szczypiorek.

OBIAD

Zupa cebulowa z grzankami /cebula, masło, tymianek, mąka pszenna, sól, pieprz, udziec z indyka,  oregano, tymianek, weka pszenna/.

Ryż  zapiekany z jabłkami i jogurtem naturalnym/ ryż, jabłka rozpiekowe , cukier, cynamon, jogurt nat. grecki/ ,kompot wieloowocowy, owoce.

PODWIECZOREK

Chleb pszenno-żytni z masłem wędlina  pieczona, ogórek kiszony, herbata z cytryną.

NATURALNA WODA ŹRÓDLANA NA ŻYCZENIA

Do przygotowywania posiłków w naszej kuchni używana jest wyłącznie sól sodowo-potasowa Sante oraz przyprawy: pieprz czarny, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, tymianek, papryka słodka, kminek, lubczyk.

Szczegółowy wykaz składników i alergenów dostępny u intendenta przedszkola.

Jadłospis może ulec drobnej zmianie.

 

 

«