Koło kulinarne

Tekst:

„Smaki, kolory, zapachy…”

 

Koło kulinarne
„Smacznego”

PROJEKT ZAJĘĆ ROZWIJAJĄCYCH INTELIGENCJE

(wizualno – przestrzenną, językową, interpersonalna, przyrodniczą)

 

SAMORZĄDOWE PRZEDSZKOLE NR 12
„ZACZAROWANA DOROŻKA”


Przygotowanie i prowadzenie:
Iwona Margosiak
Elżbieta Kwas

 

 


Projekt kółka kulinarnego „Smacznego” zakłada podróż do świata smaków, kolorów i zapachów. Zajęcia mają na celu wyzwalać w przedszkolakach czerpanie radości ze wspólnego przygotowywania potraw zachęcić do zdrowego odżywiania. Dzieci będą miały możliwość rozwijać swoją kreatywność, samodzielność oraz sprawności manualne. Zajęcia prowadzone elementami terapii sensorycznej pozwolą dziecku na ciekawy i prosty sposób zmysłowego poznania świata.

 

ZAŁOŻENIA PROJEKTU:
Proponowany plan działań kółka kulinarnego przeznaczony jest dla dzieci 5-6 letnich, lubiących zabawy w gotowanie…
Projekt przeznaczony jest do realizacji po zajęciach edukacyjnych z dziećmi jako zajęcia dodatkowe. Zajęcia odbywają się od października do czerwca raz w miesiącu ( w razie potrzeby 2 razy w tygodniu).
CELE PROGRAMU
1. Czerpanie radości ze wspólnego przygotowywania posiłków
2. Zdobywanie nowych doświadczeń za pomocą zmysłu smaku, zapachu i dotyku
3. Budzenia własnej pomysłowości, wyobraźni i inwencji twórczej
4. Kształtowanie poczucia kompozycji kolorystycznej, wrażliwości i piękna
5. Rozwijanie umiejętności korzystania z książek kucharskich
6. Rozwijanie mowy i bogacenie słownictwa
7. Rozwijanie koordynacji wzrokowo ruchowej
8. Rozwijanie spostrzegawczości, percepcji słuchowej, wzrokowej, dotykowej
9. Rozwijanie myślenia przyczynowo-skutkowego
10. wdrażanie do samodzielności
PRZEWIDYWANE EFEKTY ZAJĘĆ
1. Zdolności kulinarne
2. Umiejętność organizacji własnej pracy w kuchni oraz przestrzegania higieny podczas przygotowywania posiłków
4. Nawyk zdrowego odżywiania
5. Bogactwo doświadczeń sensorycznych
6. Dobra sprawność motoryki dużej i małej (ciało i dłonie)


PLAN SPOTKAŃ W PIERWSZYM SEMESTRZE ROKU 2016/2017

L.p Termin realizacji Temat zajęć
1. Październik Uroczyste pasowanie na,, kucharza – kucharkę” i symboliczna ,,bitwa mąką”
2. Listopad Fantazje owocowo- warzywne (muffiny marchewkowe, koktajl warzywno-owocowy)
3. Grudzień Podróże z historia – Toruń (pieczenie świątecznych pierników)
4. Styczeń „Kolorowa mini pizza” – samodzielne przygotowanie pizzy
5. Luty „Kolorowe kanapki” – wykonanie pasty z kiełkami

«