Jadłospis

Tekst:

 

PONIEDZIAŁEK  17-11-2025

ŚNIADANIE

 Kakao nat. z mlekiem 2%, chleb pszenno-żytni( gluten) z masłem 82%( mleko), wędlina drobiowa, rzodkiewka.

OBIAD

Zupa grochu łuskanego  z groszkiem ptysiowym/gluten/ /kiełbasa,  groch łuskany / gluten/, śmietana 12%,/ mleko/ marchew, pietruszka, , seler  natka, sól, ziele ang., liść laur., majeranek, pieprz /

Ryż paraboliczny/ gluten / z koktajlem truskawkowym/ truskawki , jogurt nat. grecki, kefir( mleko), cukier/ kompot wieloowocowy, owoc.

PODWIECZOREK

Chleb pszenno-żytni( gluten) z masłem 82%( mleko) szynka wp. herbata z cytryną papryka żółta.

WTOREK 18-11-2025

ŚNIADANIE

 

Kawa Inka (żyto, jęczmień( gluten) z mlekiem 2%,( mleko) chleb pszenno-żytni( gluten) z masłem 82%( mleko), wędlina pieczona, pomidor.

OBIAD

Zupa koperkowa z zacierką /koperek, udziec z indyka, makaron zacierka( gluten), śmietana 12%( mleko),  marchew, pietruszka, seler, natka, sól/

Jajko gotowane w sosie chrzanowym / cebula, masło82%, chrzan tarty, śmietana/ mleko/, sól, pieprz/, ziemniaki z koperkiem, surówka z marchewki z jabłkiem/ marchew, jabłko, sok z cytryny/. Kompot wieloowocowy.

PODWIECZOREK

Chleb pszenno-żytni( gluten) z masłem 82%( mleko) szynka wp. herbata z cytryną ogórek zielony.    

ŚRODA 19-11-2025 

ŚNIADANIE

Kakao nat. z mlekiem 2%,( mleko) weka pszenna/ pszenica/( gluten) pasta rybna/makrela w sosie pomidorowym, ser biały ( mleko)/, ogórek kiszony.

OBIAD

Żurek z ziemniakami / (pszenica, żyto), kiełbasa, ziemniaki, śmietana 12%,/ mleko/ marchew, pietruszka , seler, por,  kapusta włoska,  czosnek, liśc laurowy, ziele angielskie, majeranek, natka, sól/.

Łazanki z mięsem i białą kapustą/ mięso wp. od szynki, makaron lubella/gluten/ ( pszenica, jaja), kapusta biała, olej, cebula, sól, pieprz/, kompot wieloowocowy, owoc.

PODWIECZOREK

Deser owocowy z mango ( jogurt naturalny( mleko)), chrupki kukurydziane o smaku bananowym( gluten), owoce.           

CZWARTEK  20-11-2025

ŚNIADANIE

Kawa zbożowa (żyto, jęczmień( gluten) z mlekiem 2%,( mleko) ,chleb pszenno-żytni( gluten) z masłem 82%( mleko),  szynka wp., papryka świeża.

OBIAD

Zupa pomidorowa z kaszą Kus kus/ koncentrat pomidorowy Pudliszki, udziec z indyka, kasza Kus Kus( gluten), śmietana 12%( mleko), marchew, pietruszka, seler, cebula, natka, sól/

Kopytka z masłem / mąka pszenna/ gluten/, jaja ,ziemniaki, masło 82%/ mleko//, owoc, kompot wieloowocowy.

PODWIECZOREK

Chleb pszenno-żytni(gluten) z masłem 82%( mleko) szynka wp, pomidorki koktajlowe, herbata z cytryną.

  PIĄTEK 21-11-2025   Dzień Ziemniaka

ŚNIADANIE

Kakao nat. z mlekiem 2%,,chałka drożdżowa( gluten) z masłem 82%( mleko),  konfitura owocowa, owoc.

OBIAD

Zupa ziemniaczana /wywar warzywny w tym, seler, por, kapusta wł., natka, sól, ziemniaki, śmietana 12%/.( mleko).

Dramstiki  pieczone / podudzie z kurczaka, papryka słodka mielona, sól, pieprz/, ziemniaki pieczone, surówka warzywna / pomidor, ogórek świeży, sałata lodowa, śmietana 12%( mleko), sok z cytryny, sól, pieprz/  kompot wieloowocowy.

PODWIECZOREK

Mus wyciskany jabłko- banan , chrupki kukurydziane pałki.

 

NATURALNA WODA ŹRÓDLANA NA ŻYCZENIA

Do przygotowywania posiłków w naszej kuchni używana jest wyłącznie sól sodowo-potasowa o obniżonej zawartości sodu, oraz przyprawy: pieprz czarny, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, tymianek, papryka słodka, kminek, lubczyk.

*żółte pola druku oznaczają składniki które, mogą stanowić substancje powodujące alergię lub reakcje nietolerancji ( Na podstawie Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169 z dnia 25 października 2011r.).

Szczegółowy wykaz składników i alergenów dostępny u intendenta przedszkola.

Napoje zimne i ciepłe nie zawierają więcej niż 10g. cukru na 250ml.

Jadłospis może ulec drobnej zmianie.

 

 

«